Håbets Pris 2018

Håbets Pris 2018

Institut for Folkeligt Teater & Dell'Arte International indbyder til Håbets Pris i USA
på Dell’Arte Theater i Blue Lake, Californien, lørdag d. 23.6.2018

Håbets Pris gives til en person eller et teater, som har arbejdet for det menneskelige håb;  vovet, kærligt, vulgært, alvorligt, poetisk...med gnistrende energi mod vanetænkningen, som er vor kulturs største trussel: For en verden, hvor folk bruger deres egne øjne, ører, stemme.

Håbets Pris er en international pris. Prisen har været uddelt i Danmark siden 1989 og i USA siden 2008. Prisen uddeles hvert andet år i Danmark på Aasen Teater og hvert andet år i USA på Dell’Arte Theatre i Californien. Visionen med Håbets Pris er at fremme en levende, vital, skarp og nytænkende, folkelig kunst.

Håbets Pris til UNIVERSES Theater Company grundlagt af Steven Sapp og Mildred Ruiz-Sapp i 1995 i New York

Idet scenelyset oplyser skyggerne i UNIVERSES forestilling, Party People på Public Theater i New York i efteråret 2017, ser vi “Malik” en rank ung sort mand med baret på hovedet. Han står alene på scenen og stiller spørgsmål til publikum: “Hvad skete for dem i Black Panthers og Young Lords?” “Hvad skete der for dem, der kom efter?” Der blændes over…

Nu er der høj energi, en smitsom blanding af teater, poesi, jazz, blues, hip-hop, boleros og salsa fejer ind over scenen. UNIVERSES fortæller historien om en rebelsk epoke i amerikansk historie. For 50 år siden var Black Panthers og Young Lords unge aktivister, der sørgede for mad og sundhedspleje i fattige kvarterer i Chicago og New York, mens de samtidig i en desperat kamp forsøgte at overleve den systematiske miskreditering, som kom fra samfundets top, og som bl.a. FBI udsatte dem for.

Malik er skuespiller. Han giver på scenen udtryk for den smerte, han kender. Han er søn af en fængslet livstidsfange fra Black Panthers. Forestillingens ramme er en levende retrospektiv udstilling, hvor publikum guides igennem og får historien fra dengang i tresserne og helt frem til nutiden. Malik vil vise, hvad der skete, da de lavede oprør, fortælle sandheden om, hvor meget det kom til at koste for dem selv og deres omgivelser gennem et langt liv. Publikum oplever, hvad der virkelig foregik og foregår i racekampens USA.

Udtrykket hos UNIVERSES er vildt facetteret. Billeder og udtryk skifter ustandseligt. Det kræver lange prøveforløb. Alle mulige elementer og stilarter fra den folkelige subkulturs væksthus væves sammen til en dunkende rytmisk teatral, musisk og dansende historiefortælling om det oprør, som voksede frem dengang i tressernes USA. Form og indhold smeltes sammen til en kritisk hyldest til de mennesker fra Black Panthers og Young Lords, som gennem deres oprør fødte et håb hos Latinoer og sorte om reel lighed uanset race og baggrund.

Et oprør som man nu ser igen hos amerikanske børn og unge som reaktion på de mange skyderier og drab på skoler i USA.

Med UNIVERSES forestilling “Party People” bliver man vidne til nyskabende scenekunst og ægte formidling fra et andet USA:  “The most exciting piece of theater now up! Heartbreakingly timely and intensely necessary!” -  New York Times, 15.11.2017.

UNIVERSES blev dannet i halvfemsernes New York. Fra starten hed gruppen UNIVERSES from Bronx, hvilket hentydede til, at gruppens medlemmer var unge poeter, sangere, dansere, musikere m.v., som kom fra de mindre priviligerede sorte og farvede dele af storbyen. Først udførte de mindre performances, men snart kom
trangen til noget større, og arbejdet med at skabe gruppens idenditet som et egentligt teater-performance-digter-danser-ensemble gik igang. Det arbejde har nu længe været fuldt udfoldet i UNIVERSES, og man er stadig på vej.

Linien i det arbejde, som UNIVERSES har skabt siden starten, er en kunstnerisk hyldest til racekampens USA. Teatrets fundament er kampen for et lige USA. Universes arbejde indeholder en glød, som de videregiver  i deres kunst på scener i hele USA og internationalt på turné i bl.a. Afrika og Europa.

Kernen i UNIVERSES arbejde gennem 23 år er en kunstnerisk bearbejdning og formidling af raceoprøret. De er kilde til forandring, en fortsat kamp for lighed på teaterscenen i USA.

Tillykke til UNIVERSES Theater Company med Håbets Pris 2018.
f.  Institut for Folkeligt Teater & Dell’Arte International 
Lars Olsen      & Birthe Rosenfeldt